vrijdag 18 april 2014

Vaarwel Adobe, vaarwel Creative Cloud

Gedurende de afgelopen 6 jaar heb ik veel geprutteld over Adobe.
Toch ben ik in het rijke 'bezit' van een licentie van de volledige Creative Cloud.
Nu heb ik besloten dit te gaan afbouwen.

Sinds Adobe Flash van Macromedia kocht is er veel veranderd in de wereld, maar ook in Flash zelf. Niet altijd ten goede. Veel updates met interface en workflow 'verbeteringen'.
As3 was een goede verbetering, maar nu backwards compatibility is opgegeven ben ik feitelijk alles 'kwijt' wat ik voor die tijd heb gedaan. Je kunt niet meer compileren. Dus heb ik gauw mijn oude licentie van flash5.5 weer geïnstalleerd. Ik kan nu weer dingen compileren om wijzigingen te maken.

Ik kan oude projecten converteren naar as3, maar als je dan toch bezig ben, waarom dan niet naar HTML5 en javascript? Da's tenminste open source en er wordt niet zomaar besloten om het niet meer te ondersteunen.
Ik werd het continue inloggen bij Creative Cloud wel erg zat en nu is als klap op de vuurpijl Flash opeens niet meer correct geïnstalleerd. Herinstalleren met Creative Cloud is een crime herinner ik me nog van de vorige keer dat dit gebeurde. Da's 2 x in 4 maanden.

Ik ben (al weer een paar maanden) bezig met het bouwen van een eigen games-platform in HTML5 en ik zeg: het is goed te doen. Er is veel documentatie en met het gebruik van een library als JQuery en goede programmeerkennis, wordt het zelfs gewoon een kwestie van even doorzetten.
Ik gebruikte nog wel Photoshop om assets te maken voor mijn game games en ook Flash voor animaties.
Nu ben ik mijn gewoontes aan het veranderen.
Ik ben aan het afbouwen. Hoe doe ik dat?

Ik ga langzaam over naar GRATIS, open source software.
-Notepad (geleverd bij windows) geeft je alle programmeer mogelijkheden.
-Chrome (en vrijwel iedere browser) heeft ingebouwde debug-mogelijkheden voor javascript
-Plaatjes maak je met GIMP (gratis Open source Photoshop variant, zonder hele fancy features, maar degelijk.).
-Vector tekeningen met Inkscape (SVG gebaseerd, maar erg flexibel)
-Animatie: http://www.pencil-animation.org/
-Muziek en geluid.. Adobe heeft geen muziek of geluidsprogramma, dus dat heeft niet specifiek te maken met Adobe. Ik heb/had Sony Soundforge, maar Audacity kan bijna alles wat soundforge kan..) Muziek maak ik met het gratis Anvil Studio.
-Video heb ik nog niet besloten, maar ik merk dat ik het meest werk met Flash 5,5 (creative cloud heeft op het moment even een probleem met FlashCS6, deze wil NIET openen.)
Voor alle andere dingen kijk ik naar deze lijst onder het kopje freeware: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_video_editing_software

Da's zo'n beetje alles wat ik doe.
Tja, dan rijst wel de vraag.. Waar heb ik Adobe nog voor nodig?
Continuïteit krijg ik waarschijnlijk eerder in  open-source projecten en deze hebben de neiging om algemeen geaccepteerde formaten te gebruiken. Dus zelfs als ze ermee stoppen, heb ik meer kans mijn video, game of plaatje of geluid later nog te kunnen openen en bewerken.

Maar je kunt toch licenties kopen.. Nee. Adobe heeft besloten alleen nog gas te geven op de 'creative cloud' en niet meer op de 'creative suite' (licenties van 'gewone' software)

Dus, goed voornemen: Vanaf nu alleen open source software, zo min mogelijk corporate afhankelijkheid en ik gebruik Adobe producten alleen om mijn oude werk te openen en om te zetten naar zoveel mogelijk tijdsbestendige formaten.
Dat zal nog wel even duren, want ik heb 12 jaar lang met veel plezier en veel gegrumbl Flash gebruikt vanaf Flash2.0 van Macromedia.
Maar ondanks dat dit een afbouw-proces is, vat ik het voor mezelf even samen als:
"Vaarwel Adobe, vaarwel Creative Cloud." We hebben het mooi gehad, maar ik moet verder en jij gaat de verkeerde kant op...
Ik ga de toekomst fris tegemoet, zonder enige kosten voor mijn software.
In ruil zal ik mijn steentje bijdragen op de forums van de open source software..

Goed, nu weer gauw proberen Flash CC aan het werk te krijgen, zodat ik een wijziging kan maken in iets dat ik vorig jaar voor een klant heb gemaakt. (Want met Flash5.5 compileert dit weer niet, omdat het is gemaakt in FlashCC6.0, een versie die nu verdwenen is in de creative Cloud).