woensdag 16 december 2015

Microsoft en Spamklacht.nl

Hier komen details rondom een klacht ingediend bij
https://www.spamklacht.nl/

Ik kreeg deze e-mail, nogal een flinke Rich HTML e-mail. Dat is op zich irritant, maar de inhoud is dat nog meer. Het is een commerciele e-mail, geen informatieve:

De feiten:
  • Ik ben een klant.. Ik heb een product afgenomen bij microsoft. Namelijk windows 8. Na verloop van tijd, kreeg ik in windows 8 ongevraagd popups om windows 10 te installeren.
    Na flinke tijd (paar maanden) heb ik maar toegegeven, want ik vind het wel prettig ongestoord te werken en tenslotte horen updates erbij, ook als ze naggen..
    Bij het installeren van windows10, was het verplicht een account aan te maken en daarbij een email adres op te geven. Alle mogelijkheden die ik had om e-mail te voorkomen op dit e-mail adres, heb ik te benut.
  • Nu kreeg ik een mail, zonder unsubscribe erin
  • In de mail werd aangekondigd dat het om een serie e-mails gaat. 1/2
  • Ik heb geen opt-in aangeklikt of anderszins aangegeven dat ik hiermee akkoord was.
  • Het email adres, waaraan deze mail was gericht heb ik exclusief aan microsoft gegeven, voor mijn (verplichte) microsoft-account
  • Via een chat, aangegeven in de mail, kwam ik bij de verborgen subscription manager, ingebouwd in Edge. Hier bleek, dat ik geen e-mail subscriptions had. (Tenminste niet geregistreerd bij Microsoft)
  • Toen de medewerker dit hoorde, zei hij dat het dan geen mail van Microsoft kon zijn: die hebben altijd een unsubscribe en worden alleen met opt-in verstuurd.
    Nou, niet dus. Zie screenshot.
Ik kan hieruit niet anders concluderen, dan dat Microsoft zich niet houdt aan de Nederlandse privacywet uit juli 2009, waar een opt-in en een unsubscribe verplicht werden gesteld.
(meer info: http://www.frankwatching.com/archive/2009/05/18/de-nieuwe-wetgeving-rond-e-mailcommunicatie/)
Deze wet had een terugwerkende kracht, dus al had men mijn e-mail adres langer al in bezit bij het passeren van de wet, dan had men tot augustus 2009 om alsnog mijn opt-in te verkrijgen.
Dit is echter niet het geval, mijn opgeven van mijn e-mail adres aan windows is van na 2013 (preciezere datum weet ik helaas niet).

Als het puur en alleen informatie was, dan had ik het wellicht laten gaan, maar het gaat om een zeer wervende, commerciƫle mail, met loze kreten als "Het windows dat je kent, maar dan beter"
"Je apparaat gebruiken" (Sorry, maar windows, ook windows10 is NIET mijn apparaat!) Reclame voor microsoft Edge (maar gek genoeg geen informatie, hoe je uitsluitend via Edge bij de unsubscribe pagina komt) "Wij zijn er om je te helpen" "Ontdek alles wat je als microsoft-account kunt doen" en  "Laten we contact houden" en tenslotte nog een "volg ons op" voor diverse sociale media.
Verder was er weinig feitelijke informatie, maar wel allerlei links, die algemeen toegankelijke toepassingen probeerden op te starten. Het nut daarvan is zeer discutabel.
Zelfs al was het alleen informatie, dan nog was het informatie, waarom ik niet had gevraagd.

Ik kan alleen maar zeggen: foei, Microsoft, niet meer doen, anders zie ik mij genoodzaakt het aan u verstrekte e-mail adres te blokkeren, waardoor we echt niet meer kunnen communiceren.

Echter, na enig googlen, (niet bingen) kwam ik op spamklacht.nl
We kunnen dus WEL meer doen.
Ik heb mijn klacht ingeleverd, hopende, tegen beter weten in, dat Microsoft zijn leven betert.
Een operating system is geen handig sales-kanaal, maar zo ziet microsoft het wel.

Dit is het derde bewijs op rij,

  1. Druk maar eens op prt-scrn en je krijgt reclame voor microsoft-drive, de printscreen functie is uitgeschakeld totdat je hier opt-out.
  2. Installeer Windows10 en je standaardbrowser is opeens EDGE, ook al wil je dat niet en heb je dat expliciet aangegeven.. 
  3. Installeer Windows10 en je standaard zoekmachine is BING, ook al heb je deze eerder verwijderd als zelfs maar een optie.
Alles bij elkaar, denk ik dat we deze problemen nog wel een paar keer tegenkomen.
En ik persoonlijk heb er genoeg van.

Hieronder nog de chat met Christian van Answer Tech, naar eigen zeggen de factureringsafdeling. Volgens Christian was er geen afdeling die zich bezig hield met privacy. 

 

Overigens zeg ik hier dat het gaat om een wet uit augustus 2012, maar dat was een Europese wet, die er niet door is gekomen. Ik vergiste me.