vrijdag 18 februari 2011

Mijn allereerste replica

COOOOOOL, reproductie geslaagd. Zo'n mal maken is een rotwerkje, maar WAUW!
Ieder detail is te zien.
Helaas is de hars gaan reageren met het losmiddel en wil de buitenkant (nog) niet goed hard worden, maar wat een lekker resultaat.
Omdat de hars niet wilde hard worden, heb ik extra laagjes toegevoegd. Het resultaat is erg stevig, maar ook 2x zo zwaar als het origineel (met klei ondersteuning)..
Niet licht genoeg dus nog, maar ik ga experimenteren met de muntjes met mini-hoeveelheidjes om te kijken of het zonder losmiddel beter uithard en ook goed lost..

woensdag 16 februari 2011

wiedewiedewagen

Mijn vader had mij voor mijn verjaardag een cursus motorzagen gegeven.Samen hebben we heerlijk macho staan zagen. Niet in het minst bedorven, door het feit dat we het benzinedopje niet van de kettingzaag afkregen. We moesten eerst een kubus en een eekhoorn uit oasis snijden, dat was een makkie. Al leek iedereen wat moeite te hebben met de kubus.
Daarna gingen we deze dingen ook motorzagen. De kubus ging prima. 6 sneden en klaar zo'n beetje.

Maar de eekhoorn kostte me moeite. Ik heb die stomme motorzaag niet onder controle en je krijgt last van een KICK-BACK. Als je motorzaag het hout raakt, gaat ie alle kanten op.
Hij zaagt dan ook een stuk uit, dat je niet wilde en dan is er geen weg terug. Je kunt alleen je beeld kleiner maken. Mijn eekhoorn is ongeveer 75% van waarmee ik begon:)  Na ongeveer 2 uur kreeg ik het door, maar tegen die tijd waren mijn armen erg moe.. Doorgeploeterd en uiteindelijk ben ik toch erg trots op mijn eekie..

muntjes mal

De overgebleven dragonskin heb ik nu gebruikt voor een experimenteer-dingetje. Ik heb een munt in een borrelglaasje gegooid en daar dragonskin bovenop gedaan. Deze hard laten worden en toen het vliesje, dat onder de munt ontstond weggeknipt.
Dit heb ik ook met de andere kant gedaan. Ik heb nu een mail van een munt. Als ik ene helft roto-cast en daarna de andere en deze op elkaar plak, zou dat een perfecte kopie van de munt moeten opleveren.

Ik kan dan direct uitproberen hoe het lossen met dragonskin gaat, al verwacht ik geen problemen. Tot nu toe lost alles perfect uit de mal, na het inspuiten met de speciale spuitbus.

Oh ja, en Igor ik heb ook een bestellinkje gedaan bij onze Duitse SUPER vrienden.. Hele kleintjes, van minder dan een halve mm dik, maar wel 1,6 cm breed. Past wel, denk ik :)

Onderkaak ook..

Zo, de onderkaak heeft hetzelfde proces doorstaan, alleen is van het origineel de bal aan het einde van de kaak aan een kant losgekomen. Ik denk dat deze goed te herstellen is met wat lijm..
Nu moet ik mij voorbereiden op het roto-casten. Spannend!

Mal maken van schedel

Ik vond dat de mal van de schedel moest verstevigd worden om ongestraft in de steunmal te kunnen gaan snijden. Daarom heb ik de overgebleven restjes dragonskin verzameld en in banen op de mal geplakt.


 Ik heb een doosje geknutseld, waarin de schedel met mal precies past. Deze heb ik in vieren gedeeld, de steunmal moet uiteindelijk in 8 stukken uiteenvallen, maar die middenbaan gok ik gewoon..



 In de doos heb ik PUR gespoten deze heb ik hard laten worden, de doos opengeklapt en de gaten ingevuld.
Als je na de tweede keer uitharden de doos verwijderd krijg je dit (ondersteboven, na verwijderen extra pur aan onderkant.)
 Dan volgt een zenuwen werkje, met een keuken mes snij ik door de PUR, maar ik mag natuurlijk niet door de dragonskin snijden. Gelukkig heb ik de verstevigde banen.


 De schedel is weer helemaal vrij en de dragonskin mal ligt er als een kwal naast. Het is duidelijk waarom je een steunmal nodig hebt. Ik moet misschien nog proberen de bovenkant vast te maken, maar ik ben klaar voor de test.

dinsdag 15 februari 2011

design hidden hart-pendant



  1. Deze constructie zou ik graag maken voor Ivar, Josine en Nora. (Mijn broer en familie). Josine heet van haar meisjesnaam Hartlief en haar bedrijf is liefhart. Ze wou echter geen hart in het logo. Zo kwam ik bij dit verborgen hart.


  2. De constructie is vrij eenvoudig met een passer te maken.

  3. Het liefst zou ik een glad sierraad maken (bijvoorbeeld van zilverklei). Maar ik vrees dat ik daarvoor wellicht naar een zilversmid moet stappen. Geen idee wat zoiets kost.