KORT:
Ik voorspel voor februari 2018 dat we de 10.000,- euro grens doorbreken. Hieronder staat uitgebreid waarom ik daar voor mezelf zeker genoeg van ben om er enig geld in te steken.Goed, dat is een 42% groei van wat je er nu instopt. Dat krijg je niet als rente bij de bank.
Het risico: wellicht raak je al je geld kwijt.
Dus... als ik dat wel wil gokken met een klein bedragje, hoe doe ik dat dan?
Verrassend simpel.
Wat is eigenlijk betalen met BitCoin (BTC)?
Voor betalen met bitcoin maak je een bitcoin-wallet aan met een wachtwoord. Dat is een beetje als een email adres. Je kunt dan betalen met een telefoon, waarop een wallet-programma staat. Daar zijn er vele van, net als er veel e-mail Clients zijn. Maar zelfs zo technisch hoef je niet te worden.Je kunt bitCoin kopen, zonder wallet op je telefoon en zonder er ooit mee te betalen.
Je moet WEL zorgen dat je bitCoins niet gehacked kunnen worden, want je bent zelf de bank. Niemand anders beschermt je. Dat is een veelgemaakte fout, waardoor hackers nu relatief veel BitCoins stelen van beginners.
Investeer dus eerst in een 'kluis'. Een speciale USB stick, waar de bitcoins op worden bewaard en dat je wachtwoord voor je bitcoin-wallet wordt afgeschermd.
Moet ik 1 BitCoin kopen, dat is toch heel veel?
Nee, dat hoeft helemaal niet.. BitCoin kent ook centen en zelfs nog veel kleinere eenheden. De kleinst mogelijke investering nu is: EURO 8,98 of BTC 0,001 bitCoin (maar als je zo weinig koopt, zijn de percentages voor omwisselen belachelijk, maar het gaat nu even om het principe..)Bitcoins bewaar je het veiligst in je digitale 'Kluis'
Een kluis is een stukje hardware (een apparaatje als een USB stick), waar je je BitCoin op kunt bewaren. je kunt het ook op je harde schijf, online of op papier. Maar kluizen zijn veiliger tegen hackers EN inbrekers.Voorbeelden van 'kluizen' vind je op bitcoin.org
https://bitcoin.org/en/wallets/hardware/
Op dit moment lijkt Trezor de beste te zijn qua features, maar het wisselt snel. Allemaal zijn ze veilig.
In deze 'kluizen' kun je je bitCoins veiliger bewaren, dan geld in de bank, geen hacker kan erbij.
De bitBox heeft zelfs beveiliging tegen daadwerkelijke inbraak, las ik.
Kosten varieren van een paar tientjes tot een paar HONDERD euro.
Om te beginnen raad ik er een van een paar tientjes aan.
Je wacht tot je apparaatje bezorgd is (dat kan even duren, want iedereen wil bitcoins.. ik zou dus VANDAAG je kluis bestellen.. Dan kun je je ook nog even rustig inlezen, terwijl je daarop wacht.)
Je plugt het in je computer, stelt een wachtwoord in en installeert de wallet-software die bij je apparaat komt.
Daarmee krijg je op je desktop een wallet waarmee je geld kan ontvangen EN versturen.
Kopen
En dan ga je naar Bitonic.nl en koop je voor het bedrag dat je wilt besteden BitCoins met iDeal.Je ziet direct, hoeveel bitCoin je daarvoor krijgt. Dat aantal wisselt met de 15 seconden als er een nieuwe koers bekend is. Die koers kun je vergeten op het moment dat je koopt. Al duurt het misschien even voor je BitCoins er zijn, Bitonic garandeert de koers op het moment van aankoop.
Bitonic rekent een flinke fee, maar dat maakt niet uit. Koop eerst maar eens voor 15,- of 50,- euro, gewoon om het proces te zien..
Een van de vragen die je bij het afrekenen wordt gesteld is: geef je bitcoinadres.
In je desktop kluis-app ga je naar ontvangen en kopieert het adres dat daar staat. Dat is een lange sliert van cijfers en letters. Je plakt dat in het veld van Bitonic.
En dan druk je op kopen en reken je af met iDeal. Doodsimpel.
Dan duurt het even, voor je BitCoins binnen zijn. Soms wel 10 minuten. Dat is dan even eng, zeker als je net een flink bedrag hebt afgerekend.
Gaat er iets mis, dan stort Bitonic.nl gewoon weer terug op je rekening, dus geen zorgen.
Sterker nog, laat het maar eens misgaan (door expres een verkeerd adres op te geven), dan krijg je vertrouwen. Bitonic is de oudste van de Nederlandse BitCoin-wisselaars (meer dan 4 jaar oud).
Dan zie je uiteindelijk in je wallet hoeveel bitcoin je beschikbaar hebt.
Op het moment van schrijven zou dat iets van 0.00677734 BitCoin zijn. Dat lijkt weinig, maar het is: 677,734 Satoshi. (Zeg maar de CENT van de BitCoin alleen gaat het hier om miljardsten).
En dan wacht je een paar dagen en je kijkt op deze site wat de koers doet. Ik noem deze omdat ik ze een mooie grafiek vind hebben en omdat ik die hieronder heb gebruikt voor mijn koersberekening.
En dan ga je naar Bitonic.nl terug om te verkopen op het moment dat het je uitkomt.
Er zit verschil in de koers die je zelf kan vinden op internet en het bedrag dat je van Bitonic krijgt.
Initieel sta je dus vrijwel altijd op verlies, want Bitonic wil ook wat verdienen.
Maar zoals het nu gaat is dat verschil bij een voldoende bedrag (zeg 300 euro) in een uur alweer opgelost.
Koers
De BitCoin koers is zeer wisselend door het kleine volume. Daarom kijk ik naar de investering op de langere termijn. De koers van de BitCoin gedraagt zich al 2 jaar als een exponentiele functie.. (Weet je nog met wiskunde y=x tot de macht n..?Met een beetje klooien is het makkelijk de formule op te stellen voor de onder en bovengrenzen van de grafiek en daar het gemiddelde van te nemen. Als ik deze plot krijg ik het volgende plaatje (klikken om uit te vergroten, het zijn dunne lijntjes):
Koersprojectie bitcoin, hoog,laag en middel met projectie naar 10.000,- euro moment. De groene bitCoinAverage koerslijn stopt op 20-11-2017 en de grafiek begint op 20/11/2016 en stopt op 1/10/2018 |
Natuurlijk komt er een keer een eind aan deze explosieve groei, het is logisch dat je daar rekening mee wilt houden, maar ik geloof dat hij zich voorlopig (de komende drie jaar) zo zal blijven gedragen:
- De bitCoin is een verschijnsel op het vlak van SocialMedia geworden. En hij gedraagt zich in de groei, zoals deze platformen groeiden in het verleden.
- De bitCoin heeft nog alle groeiruimte. De huidige marketCap (totale hoeveelheid geld in omloop als BitCoin) is maar een $137,400,000,000 dollar, terwijl goud bijvoorbeeld $7.070.000.000.000.000.000 dollar in omloop heeft. Dat is een fractie van 1/19.000.000.000 Groeiruimte genoeg.
- Tegen de tijd dat de bitCoin de helft van deze marketCap bereikt, verwacht ik pas weer enige afzwakking in de groei. In 2015 had de bitcoin een waarde van ongeveer 300 euro en was de marketcap rond de 60.000.000.000. We zijn dus nu 2x zo groot gegaan met een prijsstijging van 20x. Zet die lijn door en de bitCoin gaat niet afzwakken in groei, totdat hij 26x deze slag heeft gemaakt. De totale waarde van 1 bitCoin is dan conservatief geschat bijna een miljoen euro waard. Zelf vermoed ik dat hij dan langzamer doorstijgt tot een totaal van 200 miljoen euro voor 1 bitCoin. (En dat in ongeveer 25 jaar)
- Kortom, als ik nu 1 Euro investeer, zou ik uiteindelijk 142,- Euro moeten hebben in bitCoin, voordat deze afzwakking van de curve te verwachten valt.
- Dit alles natuurlijk, als de bitCoin niet iets gigantisch in de weg wordt gelegd, zoals wetgeving, lastercampagnes etc. Dat kan flinke deuken in de koers opleveren en eventueel zelfs de bitCoin vernietigen. Maar ik denk dat we het point-of-no-return al hebben bereikt en met mij kopstukken uit de financiele wereld.
En voor de mensen die nog meer vragen hebben:
- Dit is gerekend buiten de alt-coins (dat is een heel andere discussie), maar om eerlijk te zijn ook buiten de waarde van Euro, Dollar of kijkend naar andere valuta of bedrijven, die nu de waarde van de markt vertegenwoordigen.
- Zelf verwacht ik dat alt-coins niet zullen verdwijnen, maar nooit een vergelijkbare rol als die van de bitCoin zullen spelen. Hard Forks zullen in dit model op de lange duur altijd resulteren in altCoins die uiteindelijk een factor 1000 minder waard zijn dan de bitCoin zelf.
- Als je die laatste twee dingen niet begreep, moet je eerst wat bijlezen, voor je gaat investeren. Pas dan bijvoorbeeld op dat je niet per ongeluk BitCoin Cash (een alt-coin) koopt in plaats van BitCoin..
Hoeveel moet ik investeren?
Gerolamo Cardano (1501/1576) heeft formules gemaakt om te wedden (op de lange termijn) met een deel van het beschikbare geld bij onbekende kansen voor een zo groot mogelijk winst. Hij is een van de weinige die zinnige dingen heeft geroepen over onbekende kansen, omdat hij nog niet wist, hoe je kansen kon berekenen (die wiskunde was nog niet uitgevonden) maar wel volkomen briljant was.Zijn formules gebruik ik om uit te rekenen, hoeveel ik volgende keer weer 'inzet', waarbij ik een schatting maak van de te verwachte uitkomsten (het blijft dus schatten).
Naar mijn mening is dat de enige manier om wiskundig om te gaan met dit soort wisselende koersen.
Door me vast te houden aan deze formules, zie ik, dat ik aan de voorzichtige kant 'wed' en weinig risico loop. Dat stemt me gerust. Maar ik ben een nerd..
Uiteindelijk blijft het een kwestie van gevoel en ik denk niet dat het zinvol is, dat ik verder uitleg hoe ik mijn gevoel rationaliseer :) Wat durf je kwijt te raken? Doe het daarmee!
Ik krijg van niemand van de genoemde mensen of sites geld (was het maar waar) en ik neem ook geen verantwoordelijkheid als het fout gaat, dat blijft je eigen inschatting. Dus kom niet klagen, het is maar een projectie.
Hoe om te gaan met de sterk wisselende koers?
Toen de bitcoin voor de eerste keer erg veel was gestegen, heb ik mijn inleg in Euro's er weer uitgehaald en toch BitCoin overgehouden. Daarmee ben ik door een aantal spannende periodes gekomen, waarbij de bitcoin steeds zakte (en uiteindelijk weer steeg). Mij kon toch niks gebeuren..Maar uiteindelijk steeg hij weer, veel hoger dan het bedrag, waarvoor ik kocht (nu al bijna 2x) en had ik spijt van mijn voorzichtigheid.
Van mijn vader (die al jaren de beleggingsmarkt volgt) kreeg ik de tip dat bij een sterk wisselende koers (zoals bij de bitCoin) je beter, zeg maar iedere week een beetje erbij kan kopen, dan in een keer een groot bedrag. Je koopt als de koers daalt, je verkoopt (als je dat wilt) als de koers stijgt.
Ik ga ervan uit, dat de BitCoin gemiddeld zal stijgen de komende jaren en omdat je meerdere keren koopt, middel je de inkoop-prijs en voorkom je dat je op een piek koopt. Bij continue stijging is dat dus iets in je nadeel. Maar bij plotse daling is het in je voordeel.
Het geeft iets meer hoevast.
Verder is het gewoon in de gaten houden wat er gebeurd.
Succes.
Wie ben ik nou helemaal?
Tja, goeie vraag. Ik ben gewoon ik.Oh, en mocht je denken, waarom schrijft die gozer dit..?
- Ik ben een idealist. Ik denk dat BitCoin ons de mogelijkheden geeft om de rijkdom eerlijker over de wereld te verdelen dan nu het geval is (om tal van redenen, die lastig uit te leggen zijn en makkelijk te googlen) En ik gun een ander ook wat.
- Maar bovendien: ik ben een realist. Omdat BitCoin het patroon van social Media volgt, is BitCoin zo sterk als het geloof in BitCoin. Ik heb er belang bij dat BitCoin sterk blijft.
Of je denkt, waarom zou ik hem geloven: Hij maakt toch computer-spelletjes?
Schoenmaker blijf bij je leest.
Klopt, ik weet weinig tot niks van de kapitaalmarkt, dan wat ik de afgelopen maanden in rap tempo heb bijgeleerd. Maar ik heb wel andere kwalificaties:
- Ik snap de blockChain technologie,
- ben op dit moent ICT-security-docent,
- ken kansberekening,
- heb ervaring met social Media, en
- ik ben goed genoeg in wiskunde om een willekeurige koers te herkennen en daarna te matchen in bovenstaande grafiek.
- Bovendien heb ik de afgelopen twee maand een derde maandsalaris erbij verdiend, door een beetje in de bitCoin te investeren. Verder kun je vanaf februari 2018 bij mij spelletjes kopen met bitCoin.
Niks doen is geld verliezen?
Trek je eigen conclusies. Niks doen is ook iets doen.. Ook daarmee kun je geld verliezen.Zet je de euro uit tegen de BitCoin of in dit geval Satoshi (1 BTC is 100,000,000 Satoshi) en je schrikt je ROT.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten